printHeader

Tips

Op deze webpagina geven wij een heleboel SEO tips. Alle tips zijn gericht op het verbeteren van de vindbaarheid in Google. Natuurlijk zijn er ook andere zoekmachines, zoals Yahoo,  Baidu en Bing. Elk heeft zijn eigen methoden om pagina's te indexeren. De tips die voor de ene zoekmachine gelden, zijn daarom niet zonder meer toe te passen op de andere.  In Nederland en in de rest van Europa wordt Google verreweg het meeste gebruikt. Om die reden richten wij onze SEO tips op die zoekmachine.

We zullen de tips chronologisch aanbieden, vanaf het moment dat je start met een website, via het 'vullen' van de webite, tot het optimaliseren van bestaande content.

Daarnaast bieden we 2 tools aan die je zullen helpen bij je zoekmachine optimalisatie: SEO Page Optimizer en Keyboost. Beide kan je gratis uitproberen, dus klik op de betreffende links om direct naar de tools te gaan.

Wil je regelmatig handige SEO tips en praktische informatie ontvangen over hoe een bezoeker een klant wordt? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrieven 'De geheimen van Google ontrafeld' (over SEO) en / of 'Meer klanten uit uw website' (over conversie optimalisatie).

Wil je meteen een analyse van je website en een vrijblijvende offerte?

 

Vraag je gratis offerte aan

 

 
Seo Page Optimizer - Lees hier een volledig overzicht van SEO tips, vanaf de start van de website, via het vullen van de pagina's tot het optimaliseren van bestaande content voor SEO. Met deze SEO tips komt u zo hoog mogelijk in de zoekresultaten.

SEO tips: ga met een internetstrategie aan de slag nog voordat de site live staat.

Een goede website heeft een duidelijk doel. Bepaal wat je met de site wilt bereiken. Op welke manier moet de website bijdragen aan het behalen van de organisatiedoelstellingen? En wat wil je dat jouw bezoekers precies doen op de website?

Bepaal wie je wilt bereiken met je website. Je doelgroep bepaalt in belangrijke mate hoe je website eruit komt te zien.  Stel dat je je met je website wilt richten op andere professionals. Dan is gespecialiseerde informatie belangrijker dan algemene bedrijfsinformatie, en het gebruik van jargon zal geen probleem zijn. Richt je je echter op klanten, dan is algemene productinformatie belangrijk en met jargon moet je dan voorzichtig zijn. De verschillende doelgroepen zorgen dus voor een verschillende online aanpak. Ook op de manier waarop je zoekmachine optimalisatie benadert.

Doe een uitgebreid concurrentie-onderzoek. Zo leer je niet alleen wat je concurrenten doen en waarmee je je kunt onderscheiden. Je ziet ook met welke woorden zij hun klanten benaderen. Moet jij je ook richten op deze zoekwoorden? Of kan jij andere sterke woorden verzinnen om hen mee te bereiken?

Weet dat een website nooit af is: je zult informatie moeten blijven toevoegen om goede zoekresultaten te blijven krijgen. Bovendien is het best mogelijk dat je op termijn een andere weg zult inslaan. Misschien wil je een corporate website ombouwen tot een webshop. Of er een blog aan toevoegen. Zorg er daarom voor dat je de benodigde expertise in huis hebt voor het implementeren van de internetstrategie, of doe een beroep op een externe partner die een flexibel CMS (content management systeem) hanteert.

Door deze aspecten in een plan te vatten, ontwikkel je een praktische internetstrategie. Wij kunnen je desgewenst helpen met de ontwikkeling van een sterke internet en SEO strategie.

 

Of vraag meteen je gratis offerte aan

 

Zorg voor een goede hostingpartij, in verband met betrouwbaarheid en snelheid van de website. Ook dit is onderdeel van zoekmachine optimalisatie!

Hosting wordt vaak erg goedkoop aangeboden. Hoewel het verleidelijk is om op dergelijke aanbiedingen in te gaan, kan goedkoop echter ook duurkoop blijken.

Goedkope hosting betekent namelijk vaak dat je de servers deelt waarop je website draait. Als je de server met veel andere sites moet delen, bestaat de kans dat je website traag wordt of zelfs offline gaat. Als dat een keer gebeurt is dat echt niet erg. Maar als het vaker voorkomt, dan zullen zowel Google als je bezoekers de site minder vertrouwen. En dat komt het verkeer en de positie in de zoekresultaten niet ten goede.

Zorg er dus voor dat je je goed laat informeren over de kwaliteit van de hosting en neem het op de koop toe dat je wellicht wat duurder zult uit zijn.

Meten = weten. Maak je website meetbaar door Google Analytics en Search Console, zodat je straks kunt optimaliseren.

Het is ontzettend belangrijk om statistieken op je website te installeren. Je verzamelt daarmee informatie over het gedrag van je bezoekers: via welke bronnen komen ze op de website? En welke zoekwoorden gebruiken ze om je site te vinden? Hoe lang blijven ze op de site en welke pagina's bekijken ze? Converteren ze, door bijvoorbeeld een aankoop te doen of zich in te schrijven voor de nieuwsbrief? Op welke pagina haken ze af?

Deze informatie zal helpen om je website verder te verbeteren op het gebied van SEO.

Er zijn betaalde softwarepakketten beschikbaar. Google Analytics en Google Search Console zijn prima programma's die je gratis kunt gebruiken en die een wereld aan informatie opleveren.

Denk na over een goede structuur van de website en gebruik de zoekwoorden strategisch voor optimale SEO.

Zorg voor een overzichtelijke structuur, waarbij een klant in 3 muisklikken uitkomt bij de informatie hij zoekt. Ga er maar van uit dat bij elke muisklik een deel van je publiek afhaakt. Een menu mag dus absoluut niet te diep zijn.

Daarnaast is het verstandig om de zoekwoorden te verwerken in de url, het menu en de paginanamen. Laat ze ook terugkomen in eventuele categoriepagina's en tags. Op die manier indexeert Google je website al op het onderwerp van jouw keuze, nog voordat hij de inhoud beoordeeld heeft. Hieronder lees je meer over het doen van een zoekwoordonderzoek.

Het is verstandig om je aan webconventies te houden. Gebruik dus geen exotische lay-out items (afbeeldingen of video's in speciale formaten) en zorg ervoor dat je website een moderne uitstraling heeft. Als je met css (cascading style sheets) werkt, dan kan je relatief eenvoudig wijzigingen in de lay-out laten aanbrengen.

Ten slotte is het slim om met broodkruimelpaden te werken. Een menselijke bezoeker kan op die manier goed nagaan waar hij zich bevindt op je site (net als Klein Duimpje in het sprookje de weg vond aan de hand van broodkruimels!). En je heb met een broodkruimelpad een extra tool in handen om je zoekwoord in te verwerken.

Voer een gedegen zoekwoordonderzoek uit. Het succes van SEO staat of valt ermee.

Als je de strategie hebt geformuleerd, kan je de site gaan bouwen. En natuurlijk moet daar heldere en kwalitatieve informatie op komen te staan. Deze informatie bestaat veelal uit tekst.

Een goede internettekst staat of valt bij het gebruik van dejuiste zoekwoorden. Dat komt door Google en het werkt als volgt:

Een internetgebruiker zoekt op Google naar informatie. Daarvoor gebruikt hij bepaalde woorden.

Google analyseert welke webpagina die woorden ook gebruikt, en welke pagina de zoekvraag van de gebruik waarschijnlijk het best kan beantwoorden.
De pagina's die in de ogen van Google het beste zijn, worden als eerste getoond in de zoekresultaten.

Als je wilt dat jouw webpagina goed gevonden wordt, is het dus cruciaal dat jij de woorden gebruikt die jouw (beoogde) bezoekers ook gebruiken. Om daar achter te komen, is een zoekwoordonderzoek nodig.

In dit onderzoek beantwoord je grofweg de volgende vragen:

 • Welke woorden gebruikt jouw doelgroep om hun informatie te zoeken?
 • Naar welke informatie zijn zij op zoek?

Op basis van deze vragen bepaal jij welke content je op de site zet. En je bepaalt op welke woorden je gevonden wilt worden.

Zo voer je een zoekwoordonderzoek uit:

 • Bepaal op welke onderwerpen of met welke producten jij gevonden wilt worden.
 • Bepaal met welke zoekwoorden jij op zoek gaat naar die informatie.
 • Vraag collega's en klanten om jouw lijst aan te vullen.
 • Gebruik de Zoekwoordplanner van Google om te kijken op welke zoekwoorden het meeste zoekvolume is. Deze woorden worden het vaakst gebruikt door je bezoekers.
 • Kijk ook naar de concurrentie van die zoekwoorden. Woorden met een hoge concurrentie gebruiken anderen vaak wanneer ze een advertentie plaatsen. Vanzelfsprekend geldt: hoe lager de concurrentie, hoe beter. Hoe hoger de concurrentie, hoe meer inspanningen het vergt om voor die keywords bovenaan te komen in Google.
 • Ten slotte kijk je ook naar het aantal resultaten wanneer je het zoekwoord in Google ingeeft.
 • Maak een verstandige keuze op basis van deze informatie en kies niet te veel zoekwoorden per pagina. Meestal volstaan 1 of 2 woorden waarop je gevonden wilt worden.

Tekst is de belangrijkste vorm van content voor zoekmachine optimalisatie. Zorg daarom voor perfect geschreven webpagina's.

Afbeeldingen en video zijn belangrijk voor je bezoekers. Ze maken de tekst op de website wat luchtiger, en daarmee leesbaarder. Maar let op: Google vindt tekst het allerbelangrijkste. De zoekmachine kan tekst ook beter indexeren dan andere vormen van content.

Zorg daarom voor unieke en relevante informatie in de vorm van tekst, waarin zoekwoorden en aan het zoekwoord gerelateerde zoekwoorden voldoende vaak terugkomen.

Deze zoekwoorden zet je niet lukraak op een pagina. Want Google 'leest' de pagina en vindt bepaalde aspecten belangrijker dan andere.

In een goede webtekst laat je het zoekwoord terugkomen in:

 • de url
 • de paginatitel, ook wel de Title-tag genoemd
 • de header(s) van de tekst
 • de tekst zelf, die we ook wel Body noemen
 • links van en naar je website
 • de bestandsnaam en de alt-tag van de afbeeldingen
 • Meta-informatie, zoals de omschrijving van waar je webpagina over gaat. Deze omschrijving komt ook terug in de zoekresultaten. Een goede meta-omschrijving zorgt ervoor dat mensen naar je site doorklikken.

Daarnaast zorg je dat je tekst een duidelijke call to actionheeft. Daarmee bedoelen we dat je je bezoeker aan het werk zet. Internetgebruikers willen namelijk graag aan de hand genomen worden.

Als je ze niet zegt wat je van ze verwacht, dan haken ze af. Google ziet dit als een teken van desinteresse.

Als je daarentegen je bezoeker instrueert om bijvoorbeeld een aankoop te doen, dan blijven zij langer op je site. Je bezoeker is dan tevreden en Google ziet dat je site in een behoefte voorziet. En zal dat beoordelen met een hogere positie in de zoekresultaten.

Zie daar onze SEO adviezen: het juiste gebruik van zoekwoorden en een conversiegerichte tekst zorgen voor goede vindbaarheid in Google.

Wilt u een totaalaanpak van uw SEO optimalisatie?

 

Vraag je gratis analyse + offerte aan

 

Linkbuilding: waarom inkomende, uitgaande en interne links zo ontzettend belangrijk zijn.

Maar dan ben je er nog niet. Want een goede webtekst heeft ook uitgaande en inkomende links. Dit betekent namelijk dat jouw site niet op zichzelf staat. Je verwijst je bezoekers naar andere relevante content, dus je helpt je bezoekers actief. En als anderen naar jouw site verwijzen, dan zal jouw informatie wel interessant zijn, volgens Google.

Het bouwen aan je linkprofiel heet 'linkbuilding'.
 
Je moet er dus voor zorgen dat jouw website aanwezig is in een netwerk van andere websites die over hetzelfde onderwerp gaan.

Daarnaast is het erg belangrijk om sociale media te integreren op de pagina's die daarvoor geschikt zijn. Sociale media worden steeds belangrijker bij zoekmachine optimalisaatie. Een recensie van je bedrijf op Google+ wordt bijvoorbeeld automatisch getoond in de zoekresultaten. Mensen moeten je pagina kunnen delen op sociale platforms als Facebook, Twitter of LinkedIn. Op deze platforms zal je dan ook een bedrijfspagina moeten hebben.

Maak gebruik van onze praktische hulpmiddelen: SEO Page Optimizer en Keyboost.

Misschien zakt de moed je in de schoenen na het lezen van bovenstaande informatie. Maar dat is nergens voor nodig!

Met onze tools hoef je namelijk geen expert te zijn om goede teksten te schrijven.

Hieronder lees je meer over SEO Page Optimizer en Keyboost.

SEO Page Optimizer: een slim online programma om je SEO teksten te verbeteren

Deze slimme tool neemt je aan de hand bij het schrijven van teksten: als je SEO Page Optimizer gebruikt, dan richt je je tekst zodanig in, dat Google die goed kan 'lezen'.

Terwijl jij je dus richt op converterende teksten, vertelt de tool jou wat je moet aanpassen om je tekst goed vindbaar te maken in Google.

En het mooie is, je krijgt er ook nog eens een aantal gerelateerde zoekwoorden bij. Dus ook bij het zoekwoordonderzoek krijg je ondersteuning.

Probeer de tips die SEO Page Optimizer geeft gratis uit en ervaar zelf hoe makkelijk hij is in gebruik. Je ziet vrijwel direct resultaat!

4 Redenen om te kiezen voor SEO Page Optimizer:

 • Je hoeft geen SEO expert te zijn om sterke webteksten te schrijven.
 • Je krijgt een uitgebreid rapport met SEO tips voor je tekst.
 • Je krijgt een lijst met gerelateerde zoekwoorden. Hierdoor kan je je zoekwoordonderzoek verbeteren, en kan je synoniemen gebruiken, waardoor je er zeker van bent dat je het zoekwoord niet te vaak in de tekst gebruikt.
 • Je ziet direct resultaat.

Je krijgt 1 gratis SEO analyse per dag. Heb je meer analyses nodig? Deze bestel je eenvoudig online.

Volg deze link om SEO Page Optimizer te bekijken en uit te proberen.

Keyboost: dé tool om te zorgen voor een goed linkprofiel en daarmee betere zoekmachine optimalisatie

Zoals we hierboven al schreven, is het naast het schrijven van een sterke SEO tekst erg belangrijk om te linke naar andere webpagina's. Dit soort links noemen we externe links. De pagina's waarmee jouw website in contact staat, moeten echter wel actief zijn en mogen geen foutmeldingen genereren. Te veel dode links, dus links die niet werken, hebben een negatieve invloed op de vindbaarheid in Google.

Bovendien moeten de websites met wie je linkt relevant zijn voor jouw bezoekers. Ze moeten dus gaan over hetzelfde onderwerp, of aanvullende informatie bieden.

Ten slotte helpt het als deze websites zelf ook een goede beoordeling krijgen van de zoekmachine. Websites met veel autoriteit geven veel waarde aan de websites waar zij naar linken.

Het moge duidelijk zijn dat ouderwetse methodes als het kopen van willekeurige links, averechts zullen werken op je zoekmachine optimalisatie!

Naast externe links zijn ook interne links: links van de ene pagina op jouw website naar de andere. Met deze links biedt je je bezoeker verdere informatie - een service die Google waardeert en beloont. Bovendien laat je aan zowel Google als je bezoekers zien dat de pagina's van je website onderlinge samenhang vertonen.

Nog belangrijker dan interne en externe links, zijn inkomende links. Als iemand naar jouw webpagina linkt, beschouwt Google dit als een stem voor jouw pagina. Hoe meer inkomende links, hoe hoger de waardering door Google. Maar niet alle links zijn even belangrijk. Hoe groter de website en hoe meer autoriteit die heeft in de ogen van Google, hoe meer waarde die site heeft. Deze waarde heet pagerank. En websites met een hoge pagerank die linken naar jouw pagina, zorgen voor een hogere waardering door Google en daarmee een hogere positie in de zoekresultaten.

Door het gebruik van interne, externe en inkomende links creëer je een netwerk van pagina's die onderling relevant zijn. Dat zorgt voor een hogere waardering in Google.

Keyboost kan je helpen om je linkprofiel te verbeteren. De tool analyseert namelijk welke websites in jouw markt belangrijk zijn volgens Google.

Op deze websites plaatsen wij relevante tekstlinks die naar jouw website leiden. Binnen enkele weken kom je hoger in de Google zoekresultaten te staan! 

Volg deze link om Keyboost gratis uit te proberen. Al snel zie je dat de pagina hoger in de zoekresultaten is komen te staan!

Ben je er nu? Nee, want zoekmachine optimalisatie dient regelmatig opnieuw opgepakt te worden. Lees deze aanvullende SEO optimalisatie tips.

SEO is nooit klaar. Nadat je je website SEO proof hebt gemaakt, relevante informatie erop hebt gezet en een linkprofiel hebt opgebouwd, is het werk niet af. Nu is het zaak om te optimaliseren.

Naar welke content is jouw doelgroep nog meer op zoek? Welke zoekwoorden gebruiken zij, waar jouw site nog niet goed op wordt gevonden? Dus welke informatie kan je toevoegen?

Zijn er belangrijke pagina's waar je nog niet goed op wordt gevonden? Wat is er nodig om die pagina's te verbeteren?

Dit zijn allemaal vragen die beantwoord kunnen worden door bestudering van de websitestatistieken. En door opnieuw de Zoekwoordplanner van Google in te zetten. Vergelijk dan de zoekwoorden die jij gebruikt met de zoekwoorden die de planner aangeeft. Zijn er verschillen? Zijn er woorden die beter scoren dan de woorden die jij gebruikt op je site?

Misschien zitten er ook wel goed scorende zoekwoorden tussen die jij nog helemaal niet op je site gebruikt. Die woorden kan je dan gebruiken om nieuwe content mee te creëren, zodat je nog meer bezoekers kunt aantrekken.

Optimalisatie zit hem dus aan de ene kant in de bestudering van de webstatistieken, en aan de andere kant in de bestudering van zoekwoorden.

Vergeet ten slotte niet om ook naar je bestaande klanten te luisteren. Vraag hen eens naar wat ze van je site vinden. Welke informatie waarderen ze en wat missen ze nog? Op welke zoekwoorden zoeken zij, als ze informatie willen vinden? Je bestaande klanten zijn een bron van informatie die je beslist niet moet vergeten wanneer je met SEO aan de slag gaat, want zij kunnen je geweldige SEO optimalisatie tips geven!

En wanneer je alle informatie hebt verzameld en bewerkt op je site, dan kan je je pagina's controleren met SEO Page Optimizer. Die geeft precies aan hoeveel woorden, keywords en gerelateerde keywords op een pagina moeten staan om goed te scoren in Google. En of je met jouw webpagina de concurrentie kunt verslaan.

Heb je liever een totaalaanpak voor de optimalisatie van je website?

 

Vraag je gratis offerte aan

 

Boost je website: Adwords en Keyboost zorgen voor extra verkeer en een hogere positie in Google.

In een ander artikel op onze site leggen we uit waarom het combineren van SEO en SEA (Google advertenties) zo goed werkt.

Samengevat zorgt SEO voor goede resultaten op de lange termijn, terwijl SEA zorgt voor direct resultaat.

Wil je jouw website een boost geven? Kies er dan voor om een Adwords campagne te starten. Je plaatst dan een advertentie in Google die getoond wordt wanneer zoekwoorden gebruikt worden die jij hebt ‘gekocht’. Deze advertenties worden nog boven de natuurlijke zoekresultaten getoond en zorgen voor snelle naamsbekendheid, verkeer naar je website, en, als de landingspage goed is ingericht, conversie.

Wil je meer weten over Adwords? Neem dan contact op met onze SEO en SEA specialisten voor meer informatie over de dienst en wat we voor je kunnen betekenen.

Een andere manier om snel meer bezoekers op je website te krijgen, is door je linkprofiel te verbeteren. Met Keyboost zie je binnen geen tijd resultaat in de natuurlijke, ofwel organische SEO resultaten!  Keyboost is dus onderdeel van SEO en zorgt voor langdurige resultaten. Anders dan SEA, waarvan het effect wegvalt zodra je stopt met adverteren. 

Maak gebruik van onze jarenlange ervaring

Wij hebben inmiddels 15 jaar ervaring met zoekmachine marketing, linkbuilding en conversie optimalisatie. Maak daar gebruik van!

Wil je meer leren en handige tips ontvangen over deze onderwerpen? Wij hebben 2 nieuwsbrieven waarmee we je kunnen helpen:

 • De geheimen van Google ontrafeld
 • Meer klanten uit uw website

Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrieven en ontvang regelmatig praktische SEO tips die je helpen om online succes te boeken!

De voordelen van een samenwerking met ons:

 • Wij hebben 15 jaar ervaring en worden gezien als de beste in de markt.
 • We bieden je een totaalpakket aan SEO tools en conversie optimalisatie expertise.
 • Deze zijn tevens stapsgewijs te implementeren
 • SEO Page Optimizer én Keyboost zijn gratis uit te proberen.
 • Met SEO Page Optimizer zie je direct resultaat.
 • Keyboost geeft na 2 weken resultaat.

 

Vraag je gratis offerte aan

 

Tot slot: SEO tips om typische valkuilen te vermijden

Op deze pagina hebben we gekeken naar alle aspecten van SEO. We hebben tips gegeven over het belang van een internetstrategie, een gedegen zoekwoordonderzoek het gevaar van slechte hosting. Je hebt daarna tips gekregen voor het schrijven van goede SEO teksten, en je hebt SEO optimalisatie tips gelezen over het bouwen van een goed linkprofiel.

Er zijn echter ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen, als je goed vindbaar wilt worden in Google:

 • Kopieer nooit teksten van andere websites! Google weet feilloos na te gaan welke tekst eerder op internet stond en je website bereikt moeilijker een hogere positie in de zoekresultaten.
 • Plaats geen dubbele content op verschillende pagina's op je website. Dit is niet prettig voor je menselijke bezoekers en Google prikt er ook doorheen. Om dezelfde reden is het belangrijk dat alle urls, title tags en meta descriptions uniek zijn.
 • Vroeger werkte het nog wel om een webtekst helemaal vol te proppen met een zoekwoord. Maar 'keyword stuffing', zoals dat heet, maakt een tekst onleesbaar en Google geeft een dergelijke pagina dan ook een lagere beoordeling.
 • Zoals we hierboven al melden, zorg ervoor dat je website snel is en weinig 'downtime' kent. Trage websites kunnen komen door slechte hosting, maar ook door scrips in de html-code die niet goed werken. Ook script-errors en foutmeldingen, zoals gebroken links (404-errors), weet Google absoluut niet te waarderen.
 • Bouw je website niet op in frames. Google kan die niet goed lezen, en soms wordt de webpagina dan niet goed getoond. Zo kan het zijn dat alleen de informatie in de frame wordt getoond, en niet de navigatie eromheen. Dit is niet prettig voor je menselijke bezoekers, daarom keurt Google het ook af.
 • Programmeer je website niet geheel in Flash. Flash ziet er prachtig uit, maar Google kan het niet goed lezen. Als je goed gevonden wilt worden in de zoekmachines, moet je dit dus niet (te veel) gebruiken.

Meer SEO tips en optimalisatie trucs voor een betere conversie lees je in onze nieuwsbrieven 'De geheimen van Google ontrafeld' en 'Meer klanten uit uw website'. Schrijf je in zodat je direct met SEO kunt beginnen!

Neem contact met ons op voor meer informatie over zoekmachine optimalisatie en onze diensten.

Heb je vragen over onze SEO optimalisatie tips, over SEO Page Optimizer of Keyboost? Of wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op. Wij zien er naar uit om je te helpen met je SEO vragen!

Je kunt ons ook bellen - +31 85 2082730 - of e-mailen - info@seopageoptimizer.nl

 

Of vraag meteen je gratis analyse + offerte aan